Društvo

MANS: Tražimo kontrolno saslušanje Stojanovića

0807calovic
M
reža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zatražila je sazivanje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj bi bilo organizovano kontrolno saslušanje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, zbog, kako su naveli, nezakonitog hapšenja predstavnika te organizacije, prenosi Mina.

MANS: Tražimo kontrolno saslušanje Stojanovića
Portal AnalitikaIzvor

Iz MANS-a su predstavku kojom traže posebnu sjednicu Odbora za bezbjednost uputili predsjedniku tog skupštinskog tijela Mevludinu Nuhodžiću i članovima Odbora.

Oni su osim saslušanja Stojanovića, zatražili da Odbor na istoj sjednici usvoji odgovarajuće zaključke kojima se konstatuje postojanje odgovornosti direktora policije za nezakonito postupanje njegovih službenika.

"I da Odbor pozove predstavnike MANS-a na sjednicu i omogući im učešće u raspravi povodom ove predstavke“, navodi se u inicijativi.

Iz te NVO podsjetili su da je Poslovinkom parlamenta predviđeno da Odbor, između ostalog, "vrši parlamentamu kontrolu rada policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i drugih bezbjednosnih organa i službi, razmatra ostvarivanje Ustavom utvrđenih prava i sloboda čovjeka i građanina u primjeni ovlašćenja policije i ANB-a".

Iz MANS-a su podsjetili da su njihovi aktivisti održali performans ispred zgrade Skupštine 21.juna, prije glasanja poslanika o povećanju poreza na dodatu vrijednost.

“Nakon održanog performansa, službenici Uprave policije uhapsili su šest aktivista MANS-a. Hapšenje i zadržavanje tih lica izvršeno je kršenjem Ustava, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o prekršajima”, navodi se u predstavci.

Dodaje se da službenici policije uhapšene osobe nisu obavijestili o razlozima lišenja slobode, o pravima koja imaju, kao ni o prirodi i razlozima privođenja.

Iz MANS-a su podsjetili da je Stojanović nakon hapšenja predstavnika MANS-a saopštio da su službenici policije postupili u skladu sa zakonom.

“Prvi čovjek policije tvrdio je da bi policijski službenici u konkretnom slučaju postupili isto da su u pitanju bila i druga lica, kao da će i ubuduće isto postupati. Na ovaj način Stojanović je nedvosmisleno na sebe preuzeo odgovornost za ponašanje policije na dan hapšenja aktivista MANS-a, što dakazuje da je upravo on nalogodavac hapšenja predstavnika MANS-a“, kaže se u predstavci.

Iz te NVO su naveli da se sa Stojanovićevim tvrdnjama, ne slaže Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije, koje je utvrdilo da su predstavnici MANS-a uhapšeni bez zakonskog osnova,i da je policija tom prilikom prekoračila službena ovlašćenja.

U MANS-u smatraju da je iz tog razloga neophodno organizovati kontrolno saslušanje Stojanovića, "kao najodgovornijeg lica u ovoj instituciji i pružiti mu priliku da javno iznese razlog zbog kojeg je izvršeno hapšenje aktivista MANS-a".

“Ukoliko on (Stojanović) nije čovjek koji je izdao naredbu za hapšenje aktivista MANS-a, svakako mu treba pružiti priliku da i zvanično saopšti ime nalogodavca, naročito ukoliko se radi o ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću, partijskom kolegi predsjednika Skupštine kojem je pomenuti performans i bio posvećen”, zaključuje se u predstavci.

Portal Analitika