Kultura

Umro Piter O’Tul, zvijezda filma "Lorens od Arabije"

15pit
P
iter O’Tul, glumac koji je svjetsku slavu stekao kao Lorens od Arabije u istoimenom filmskom remek djelu Dejvida Lina 1962, preminuo je danas u bolnici u Londonu u 81. godini života.

Umro Piter O’Tul, zvijezda filma "Lorens od Arabije"
Portal AnalitikaIzvor

O’Tul, koji je za Oskara nominovan osam puta, pobijedio je rak sedamdesetih godina, a umro je u bolnici Velington nakon duge i teške bolesti, saopštio je njegov agent Stiv Kenis, prenio je Gardijan.

O’Tul je prošle godine objavio da će ostaviti glumu.

-Napuštam profesiju suvih očiju i duboko zahvalan – rekao je on.

Glumac je tada istakao da ga je njegova karijera ispunila i emotivno i finansijski, da je upoznao “mnoge dobre ljude, prijatelje”, sa kojima je podijelio “ono neizbježno – uspone i padove”.

Početkom karijere O’Tul je postao poznat kao “holivudska pijanica”.
-Bili smo predvodnici šezdesetih godina. Ja, Ričard Barton, Ričard Haris, radili smo u javnosti ono što su svi drugi tada radili privatno. Pili smo u javnosti, znali smo za “travu” – rekao je O’Tul.

Prošlog mjeseca je objavljeno da će se vratiti iz penzije kako bi glumio u filmu o drevnom Rimu, zvanom “Katherine of Alexandria”, u kojem bi O’Tul tumačio ulogu Kornelijusa Galusa, govornika u palati.

O’Tul je, kako se smatra, rođen u Konemari u Irskoj, a živio je u Londonu. Slavu je doživio 1962, igrajući u čuvenom filmu “Lorens od Arabije”, a poznat je i po ulogama u filmovima “Goodbye Mr Chips”, “The Ruling Class”, “The Stunt Man” i “My Favourite Year”. Počasnog Oskara primio je 2003, nakon osam nominacija bez nagrade - što je rekord bez konkurencije.

Iza O’Tula ostale su dvije ćerke, Pet i Kejt O’Tul, iz braka sa glumicom Sijan Filips, i sin Lorkan O’Tul, sa Karen Braun.

(blic.rs)

 

Portal Analitika