Podgorica

MUGOŠA: Podgorica lokomotiva Crne Gore

1912mugosha
Ž
eljeli smo mnogo više, ali moramo biti ponosni na postignuto i na činjenicu da smo i u ovim ekonomsko-finansijskim uslovima praznik grada dočekali sa rezultatima kojima se možemo pohvaliti, kazao je gradonačelnik Miomir Mugoša na svečanoj sjednici, odžanoj povodom Dana oslobođenja.

MUGOŠA: Podgorica lokomotiva Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U našem gradu tokom protekle godine se gradilo, ulagalo, zapošljavalo, realizovali su se privredni i kulturni projekti, kazao je Mugoša, naglašavajući da je u svemu tome gradska uprava uspjela da ostvari svoju funkciju - da bude servis građanima i podrška preduzetnicima.

„I ove godine prioritet nam je bio unapređenje socijalne politike i rješavanje stambenih pitanja. Udruženje penzionera je na parceli koju smo im ustupili zajedno sa komunalnim opremanjem zemljišta, izgradilo zgradu u koju se upravo juče uselilo 100 penzionera i njihovih porodica. Već početkom sljedeće godine penzioneri će na isti način graditi i drugu zgradu sa 104 stana za koju je već izdata građevinska dozvola. Počeli smo izgradnju nove zgrade sa 101 stanom, a narednog mjeseca očekujemo da će se privesti kraju izgradnja objekta u kome će novi dom dobiti blizu 40 zaposlenih u organima gradske uprave. Takođe, na zadnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada u ovoj godini trebalo bi da bude donijeta odluka o dodjeli parcele za gradnju stambene zgrade za zaposlene u našim preduzećima“, kazao je gradonačelnik Podgorice.

Za socijalna davanja, ne računajući sredstva utrošena za stambenu izgradnju, u ovoj godini opredijeljeno je 1,3 miliona eura, rekao je Mugoša.

Navodeći započete ili projekte u pripremi, naglasio je da je i ova, kao i nekoliko prethodnih godina bila u znaku priprema za realizaciju jednog izuzetno važnog projekta - izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda sa inseneracijom otpadnog mulja i primarnom mrežom fekalne kanalizacije dužine 41 kilometar, čija je ukupna procijenjena vrijednost oko 60 miliona eura.

„Očekujemo da na međunarodnom tenderu, koji ćemo raspisati 23. decembra, nađemo najboljeg partnera za realizaciju ovog najvažnijeg – projekta vijeka za Podgoricu, ali i izuzetno značajnog projekta za državu, jer će se uz pomoć njega zaštititi rijeka Morača, podzemne vode, kao i Nacionalni park Skadarsko jezero. Moram napomenuti da je njegov neodvojivi dio izgradnja jugozapadne obilaznice sa dva mosta na Morači“.

Gradonačelnik je izdvojio i činjenicu da je godinu na izmaku obilježila dobra saradnja Glavnog grada sa vjerskim zajednicama. Podsjetio je da je u oktobru, velikom svečanošću obilježeno 1700 godina od donošenja Milanskog edikta i osveštan Saborni hram Hristovog Vaskrsenja. Podgorica je dobila i prvu sinagogu, a uskoro se u glavnom gradu mogu očekivati i drugi vjerski objeki, budući da smo zemljište za gradnju ustupili i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Islamskoj zajednici, uz našu obavezu komunalnog opremanja, kazao je Mugoša.

Podgorici, kao političkom, privrednom i kulturnom središtu Crne Gore, namijenjena je uloga lokomotive ukupnog razvoja naše države, naglasio je njen gradonačelnik.

„I u najboljim i u najtežim vremenima dokazali smo da smo dostojni te uloge. Zadovoljstvo mi je što danas mogu da konstatujem i što to niko dobronamjeran ne može da spori - Podgorica je funkcionalan i za život ugodan grad. O tome svjedoče ne samo njeni građani, nego i mnogobrojni stranci koji duže ili kraće borave ili žive u njoj“.

Mugoša je uvjeren da će naredna godina biti godina sve bržeg razvoja Podgorice i na kraju obraćanja građanima je čestitao Dan oslobođenja Podgorice, a onima koji danas slave krsnu slavu, Svetog Nikolu.

rtcg.me

Portal Analitika