Kultura

Ljetnji kamp za kamernu muziku treći put na Ivanovim Koritima

0608ljetnjikamp
T
reći Ljetnji kamp za kamernu muziku počeće sjutra na Ivanovim Koritima, i trajaće do 15. avgusta, saopšteno je iz podgoričkog KIC-a „Budo Tomović“, koji organizuje ovaj događaj uz podršku Ministarstva kulture.

Ljetnji kamp za kamernu muziku treći put na Ivanovim Koritima
Portal AnalitikaIzvor

- Više od pedeset polaznika različitih generacija i nacionalnosti – iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Njemačke, Japana i SAD - učestvuju u pripremanju izvođenja raznovrsnog muzičkog repertoara. Program rada odnosi se na sviranje u kamernom orkestru i u manjim kamernim ansamblima. Na kraju kampa slijede dva završna koncerta: 14. avgusta u Ministarstvu kulture na Cetinju i dan kasnije u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici – navode organizatori.

Program koji će polaznici pripremati tokom osam dana boravka na Lovćenu, čini više djela koja će izvoditi kamerni orkestar i manji sastav, kao i klavirski trio. To su kompozicije Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Bele Bartoka, Kamija Sen-Sansa, Malkoma Arnoa, Johanesa Bramsa, Franca Doplera i Lili Bulanže.

Kamerni orkestar vodiće Elisabet Atl, dirigentica iz Beča, a kamerne sastave pijanistkinja Tatjana Prelević, profesor kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru. U radu na programu angažovani su i profesionalni muzičari: Marko Simović, Tomoko Sagava (violina), Vladislava Bujišić (viola), Vladimir Drobnjak, Dragan Gonevski (violončelo), Aleksej Molčanov (klavir), Nadica Ristić (oboa), Aleksandra Grebović (flauta) i Anton Melnikov (klarinet).

- Ljetnji kamp za kamernu muziku osnovan je 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura, flautiste i drugog sekretara Ambasade Federalne Republike Njemačke u Podgorici. Nosilac projekta tada je bila Njemačka ambasada u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“ i Umjetničkom školom za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici. Od ove godine, podgorički KIC je glavni organizator ovog projekta, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture – podsjećaju organizatori kampa.

Portal Analitika