Zanimljivosti

Što sve (ne)znamo o kondomima?

0608kondomi
K
ondomi su vjerovatno najrasprostranjeniji i najčešći način kontracepcije, a T portal prenosi zanimljivosti o njima koje, možda, niste znali.

Što sve (ne)znamo o kondomima?
Portal AnalitikaIzvor

Pretpostavlja se da su kondomi dobili ime po doktoru Kondomu koji je radio u 17. vijeku, u vrijeme engleskog kralja Čarlsa II. On se dosjetio kako da pomogne kralju u sprečavanju začeća nezakonite djece, ponudivši mu - kondom.

A Kazanova?: Legendarni zavodnik, ako je vjerovati nekim zapisima, bio je redovni korisnik „engleskog kaputa za jahanje“, kako je nazivao kondom.

Malo drugačija namjena: Vojnici su koristili kondome kako bi zaštitili cijevi pušaka od soli prilikom akcija koje su uključivale plivanje u moru, a upotrebljavani su i u situacijama kada je pijesak mogao da izazove kvar puške.

Najveći korisnici: Statistika pokazuje da muškarci čine 70 posto kupaca kondoma, a prosječan korisnik kondoma star je između 18 i 24 godine.

Automati: Možda ne znate, ali prvi automati s kondomima postavljani su još davne 1928. godine. Osmislila ih je njemačka kompanija za proizvodnju kondoma – Fromm. Osim automatima, ova firma se proslavila i prvim kondomima s likom Mikija Mausa. Ali, postavljanje automata s kondomima podiglo je dosta prašine. Naime, kada su se ovi automati našli u američkim školama, predstavnici crkve su zaključili da se tako maloljetnici podstiču na seks.

Gumeni kondomi: Gumeni kondomi počeli su se masovno da se proizvode nakon 1844. godine, kada je Čarls Gudjir patentirao proces vulkanizacije gume. U to vrijeme bili su dostupni i kondomi od jagnjećih crijeva, koji su promovisani za jednokratnu upotrebu. Tokom 1940-ih i 1950-ih, kondomi su se - nakon uporabe - prali i ispirali u petrolejskom želeu, a zatim držali u malim drvenim kutijama ispod kreveta. Ali, o njima se još nije govorilo. Bar ne pred djecom.

Pećinski crteži: U knjizi Ženet Parizo „Johnny Came Laterly: A Short History of the Condom“ autorka iznosi zanimljiv podatak da se kondom, prema nekim spekulacijama, pojavio čak prije 15.000 godina, budući da su crteži koji bi mogli da odgovaraju tom, danas vrlo raširenom, sredstvu kontracepcije pronađeni u jednoj pećini u Francuskoj. Ipak, Parizo nije sigurna koja je svrha te pretače kondoma, tj. jesu li razlozi bili određeni rituali ili zaista zaštita od trudnoće i/ili bolesti. Zvuči vrlo nevjerovatno, zar ne?

Kondomi danas: Kondome je '80-ih godina proizvodilo tek nekoliko proizvođača, uglavnom iz SAD-a. Godine 1987, japanski brend Kimono postao je dostupan potrošačima. Ovi kondomi bili su tanji i dobro lubricirani, a u reklami su naglašavali i zadovoljstvo - ne samo zaštitu. Masovna proizvodnja najrazličitijih vrsta kondoma počela je '90-ih, kada je proizveden i prvi poliuretanski kondom.

Foto: tportal.hr

 

Portal Analitika