Politika

Upućena inicijativa za razmjenu ambasadora između Crne Gore i Kosova

Na današnjoj sjednici svih predstavnika Crnogoraca na Kosovu održane u Prištini, na kojoj su učestvovali, Saveza crnogorske dijaspore Kosova – SCDK, kojeg čine; Udruženje Crnogoraca Kosova, Udruženje Crnogoraca Kosova”Matica”, Udruženje Crnogoraca Kosova”Lovćen”, te crnogorskih političkih partija, Crnogorske liberalne stranke, Narodne crnogorske patije Kosova, Nove Snage, kao i predstavnika Crnogoraca u Savjetodavnom vijeću za zajednice, donijeta je jednoglasna odluka da se prema institucijama Republike Kosova pokrene inicijativa za što skoriju razmjenu ambasadora između Kosova i Crne Gore, saopštili su potpisnici inicijative.
Upućena inicijativa za razmjenu ambasadora između Crne Gore i Kosova
Portal AnalitikaIzvor

- Podizanje nivoa Stalnog otpravnika poslova na nivo ambasadora čime će se uspostaviti puni bilateralni odnosi u interesu je obje države, ali i u interesu zajedničkih težnji ka trajnom miru, dobrosusjetstvu i stabilnosti čitavog regiona. Stoga, mi Crnogorci sa Kosova i ovoga puta potpuno jedinstveno i transparentno dajemo svoj doprinos navedenim procesima koji nas vode ka pomirenju svih zemalja u regionu, kao preduslova za učlanjenje u porodicu evroatlanskih zemalja - navodi se u saopštenju.

Sobzirom da, kako se navodi, Crnogorci na Kosovu još uvijek nijesu ustavna kategorija insistiramo na davanju čvrstih GARANCIJA za unapređenje položaja crnogorske zajednice kroz punu implementaciju Zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika i nakon toga razmijeniti ambasadore.

- Vođeni navedenim Zakonom i nesumnjivom političkom voljom zvanične Prištine, ne vidimo smetnju da nam se omoguće i budu dostupni odgovarajući projekti od značaja za razvoj naše zajednice, kao i adekvatna zastupljenost u institucijama na lokalnom i centralnom nivou, kao i javnim preduzećima. Kao vid pune GARANCIJE insistiramo na izradi Strategije od strane Vlade Kosova u čijoj će šuštinskoj formi i njenoj punoj implementaciji neizistavno biti uključeni potpisnici ove inicijative. Takva Strategija temeljena na Zakona o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika i pozitivnoj diskriminaciji, a u cilju afirmacije crnogorske zajednice i očuvanju našeg identiteta, bila bi ujedno i najbolja GARANCIJA Vlade Kosova, Vladi Crne Gore, kao i Predsjedniku Crne Gore, da ćemo do ustavnog priznanja biti ZAŠTIĆENI od  svih oblika asimilacije,  što je zapravo i ustavna obaveza Vlade Kosova - navodi se u saopštenju.

Crnogorci sa Kosova su danas uputili inicijativu za što skoriju razmjenu ambasadora između Kosova i Crne Gore: Predsjednici Republike Kosova, Atifeti Jahjaga, Predsjedniku Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseliju, Predsjedniku Vlade Republike Kosova, Isi Mustafi i Potpredsjedniku Vlade i ministru inostranih poslova Republike Kosova, Hashimu Thaciju.

 

Portal Analitika