Društvo

Vrhovni sud: Danas svečano otvaranje lifta

Lift u zgradi Vrhovnog suda Crne Gore, koji će osobama sa invladitetom (OSI) omogućiti nesmetan pristup za tri najviša suda u državi, biće danas zvanično pušten u rad.
Vrhovni sud: Danas svečano otvaranje lifta
Portal AnalitikaIzvor

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku Turske agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA), a na otvaranju će govoriti predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica i koordinator TIKA Kancelarije u Crnoj Gori, Mustafa Jaziđi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednice, Crna Gora je izgradnjom iifta uložila dodatne napore i ispunila međunarodne obaveze da države treba da obezbijede neophodne uslove kako bi sve kategorije lica imale pravo na nesmetan pristup pravdi. 

Navodi se da je važnost tog pitanja prepoznata i u Strategiji reforme pravosuđa za period 2014-2018. godine, gdje se kao strateška smjernica predviđa unapređenje sistema infrastrukture i sigurnosti pravosudnih objekata i fizičkog pristupa pravosudnim institucijama za posebne kategorije lica.

“Zakon o zabrani diskriminacije OSI od velikog je značaja u ovom dijelu, jer sadrži posebna pravila koja uređuju pitanja koja se odnose na fizički pristup sudu OSI”, kaže se u saopštenju.

Propisana je i zabrana diskriminacije OSI po tom osnovu, u postupcima vođenja upravnog, sudskog ili drugog postupka na način koji onemogućava ili otežava ostvarenje prava OSI.

“Vrhovni sud je izgradio lift i na taj način obezbijedio pristup za tri najviša suda u državi - Vrhovni, Apelacioni i Viši sud u Podgorici, budući da su sva tri suda smještena u istoj zgradi”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Vrhovni sud, realizacijom te aktivnosti, iskazuje snažno opredjeljenje da sa nivoa najviše sudske instance, unaprjeđuje ljudska prava i položaj OSI.

MINA

Portal Analitika