Svijet

Šta stoji u pozadini hapšenja kakvo Rusija ne pamti?

U optužnici Istražnog odbora Rusije protiv najvišeg funkcionera od pada SSSR, ministra privrednog razvoja Alekseja Uljukajeva, stoji da je prijetnjama iznudio dva miliona dolara mita od najjače ruske državne naftne kompanije Rosnjeft. Ako se optužba pokaže tačnom, moglo bi da se desi da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina.
Šta stoji u pozadini hapšenja kakvo Rusija ne pamti?
Portal AnalitikaIzvor

Ruski predsjednik Vladimir Putin je bio sve vrijeme upoznat s tokom "operacije Uljukajev" koja je, kako pišu moskovske novine, trajala oko godinu dana. Hapšenje je, navode, izvršeno u sklopu borbe protiv korupcije, koja je uzela maha i dokaz je da su u Rusiji svi jednaki pred zakonom. Uljukajev je pravi "kapitalac", ne toliko po sredstvima koja je uzeo, nego po funkciji i kremaljskoj poziciji. Njegovo hapšenje izazvalo je veliko iznenađenje u Rusiji pa je, šef ruskog udruženja poslodavaca Aleksandar Šohin izrazio nadu da će optužnica pasti, a zamjenik direktora Narodne banke, Sergej Švecov, nazvao hapšenje apsurdnim.

Da li je hapšenje Uljukajeva samo najavljena borba protiv korupcije ili iza toga stoje unutarkremaljske intrige, pitaju se mediji u Moskvi. Uljukajev je bio upleten u Rosnjeftovu kupovinu naftne kompanije Bašnjeft. U hapšenje je upleten šef službe sigurnosti te naftne kompanije Oleg Feoktistov koji je do dolaska na tu dužnost (očiglendo u vrijeme kad je počela obrada Uljukajeva) bio načelnik Unutrašnje kontrole i sigurnosti FSB-a.

Prema optužnici, Uljukajev je zatražio od Rosnjefta, kojem je bilo jako stalo da kupi dionice Bašnjefta (naime, i sam Rosnjeft ide u proces privatizacije dijela dionica pa kupovinom jake kompanije sebi dodatno diže vrijednost), da mu plati kako bi dao pozitivnu ocjenu te akvizicije. Pritom je Uljukajev prijetio i zloupotrbljavao svoj ministarski položaj.

Rosnjeft je kupio kontrolni paket dionica Bašnjefta 12. oktobra za oko 330 miliona dolara, i to bez tendera, ali to nije bila jednostavna transakcija. Navodno je u Kremlju postojao određen otpor toj inicijativi. Većinski paket dionica Bašnjefta u svojim je rukama držala firma AFK Sistem Vladimira Jevtušenkova (poznatog po kupovini zemljišta na Mljetu koje nije mogao da upiše u svoje vlasništvo). Otkrilo se da je AFK Sistem za tu kompaniju 2009. godine isplatio pola milijarde manje od ugovorene cijene od 2,5 milijardi dolara. Podigla se prašina, pa je Jevtušenkov priveden jer je dodatno otkriveno da je organizovao nelegalnu šemu prodaje dionica Bašnjefta, nakon čega je naftna kompanija prešla u vlasništvo države.

Rašomon oko Uljukajeva tu ne prestaje. On je još ljetos bio protiv učestvovanja Rosnjefta u privatizaciji Bašnjefta. I predsjednik Putin je neformalno zabranio tu transakciju na kojoj je insistirao Igor Sečin, moćni šef Rosnjefta, pa je i Uljukajev početkom septembra rekao da će se Rosnjeftu omogućiti učestvovanje u tom poslu.

 

blic.rs

Portal Analitika