Preduzetništvo

5 moćnih savjeta za motivaciju

Motivacija nas pokreće i daje nam energiju na putu do konačnog cilja, a najveći motivatori smo upravo sami sebi. Ukoliko ste izgubili volju i elan, bilo da je u pitanju lični ili profesionalni život, donosimo vam 5 korisnih savjeta za motivaciju.
5 moćnih savjeta za motivaciju
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Edukacije.meIzvor

Vizualizacija uspjeha

Potencijalni uspjeh je najveći pokretač i motivator, a snažan efekat na vas može imati i zamišljanje uspjeha. Pokušavajte da prije svakog važnog posla ili zadatka zamislite sebe kako uspijevate da ga uradite, kao i šta bi po vas bile pozitivni efekti ostvarivanja tog uspjeha.

Kratkoročni ciljevi

Mnogo je jednostavnije stići do krajnjeg cilja ako na putu do njega postavljate kratkoročne, lako mjerljive i realno ostvarljive ciljeve. Osmislite periodične ciljeve koje možete ostvariti, bilo da su oni vremenski ograničeni ili da se tiču određenog segmenta krajnjeg cilja. Realizacija manjih ciljeva motivisaće vas da ostanete na svom putu prilikom rada na dugoročnim, često iscrpljujućim projektima.

Organizacija

Uspješna organizacija jedan je od ključnih aspekata kod motivacije. Najbolje ćete raditi i ostvarivati svoje ciljeve kada znate zašto, kako i gdje nešto radite. Osmislite što detaljniji plan realizacije vaših ciljeva. Na taj način, ispunjavanje planskih zadataka motivisaće vas da nastavite da radite i kada naiđete na prepreke i pomoći će vam da steknete osjećaj kontrole nad svojim projektima.

Samopouzdanje

Bez izgrađenog samopouzdanja i osjećaja da ste sposobni da neki zadatak ili plan ispunite, motivacija nema nikakvu snagu. Da biste bilo kakav projekat uspješno završili, morate vjerovati u svoje mogućnosti. Ponavljajte sebi “Da, ja to mogu!” prilikom suočavanja sa preprekama ili poteškoćama u svom poslu.

Izlazak iz zone komfora

Veoma često, najveća barijera u ostvarivanju nečijih ciljeva ili snova nalazi se u činjenici da je ta osoba zarobljena u sopstvenoj zoni komfora. Strah od promjene i ulaska u zonu nepoznatog sputava mnoge da ostvare uspjeh. Primijenite inovativne metode u rješavanju problema ili za početak, jednostavno analizirajte problem iz nekog novog, za vas neuobičajenog ugla. 

 

Portal Analitika