Abiznis

MORENO: EBRD podržava projekat žičare Kotor - Lovćen - Cetinje sa 15 miliona eura

08-zicara-1
Z
a izgradnju žičare Kotor –Lovćen- Cetinje uskoro će biti raspisan međunarodni tender za izbor privatnog partera koji će graditi najdužu i jednu od najatraktivnijih žičara na svijetu,-najavio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović. Na današnjoj prezentaciji projekta, kojoj su prisustvovali predstavnici ambasada i međunarodnih institucija koje imaju predstavništva u Podgorici, predstavnik EBRD Đulio Moreno je saopštio da Evropska banka za investicije i razvoj podržava realizaciju projekta i da je spremna da kroz povoljan kreditni aranžman pomogne budućem investitoru sredstvima od 15 miliona eura.

MORENO: EBRD podržava projekat žičare Kotor - Lovćen - Cetinje sa 15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljajući projekat žičare, gradonačelnik Cetinja je naglasio da vjeruje da će predstojeći tender za projekat koji je od velikog značaja za razvoj turizma Cetinja i Kotora, privući više renomiranih kompanija spremnih da ulože u održivu investiciju, koja će biti višestruko korisna i isplativa.

08-zicara-2

Bogdanović je istakao da Crnu Goru svake godine posjećuje sve više turista, da je Kotor jedan od vodećih centara pomorskog turizma u čiju luku godišnje uplovljava više od 350 kruzera. On je podsjetio da se na Cetinju i Kotoru čuva izuzetno kulturno nasljeđe koje izaziva pažnju turista i da će žičara na svojevrstan način proširiti turističku ponudu satarih gradova i učiniti je atraktivnijom.

Prema procjenama ukupna investicija koštala bi 46, 5 miliona eura, a prema studiji izvodljivosti, koju je izradila italijanska kompanija DBA group, za povrat cjelokupne investicije neophodan je period od 10 godina.

Izgradnja same žičare koštaće 36, 7 miliona eura, dok je gradnja stanica i međustanica vrijedna 9, 7 miliona eura. Preostali troškovi u iznosu od 140 hiljada eura odnose se na eksproprijaciju, kazao je Bogdanović.

Prema analizama, tokom prve godine rada žičara bi trebalo da preveze od 115 do 220 hiljada ljudi, uz tendenciju rasta broja putnika tokom godina. Tako bi tokom prve godine rada žičare prihodi iznosili između četiri i četiri i po miliona eura.

Gradonačelnik prijestonice je kazao da je riječ o najatraktivnijem projektu u Crnoj Gori, a posebno ako se uzme u obzir činjenica da će to biti najduža žičara na svijetu.

"Duga 15 kilometara žičara Kotor-Lovćen-Cetinje biće i jedina koja povezuje dva grada, a u perspektivi i jedina koja povezuje dva mjesta na listi UNESCO-a na koju pretenduje da bude upisano Cetinje, kazao je Bogdanović.

08-zicara-3

Predstavnik  EBRD Đulio Moreno je naglasio da podržavaju projekte iz oblasti turizma i očuvanja okoline i da je u tom kontekstu  i podrška projektu žičare.

“Važno je realizovati ovu i druge investicije u namjeri da se produži turistička sezona, pruži interesantna ponuda koja je atraktivna i za region. Već od 2012. godine bili smo zainteresovani za projekat žičare i izgradnju lifta do kotorskih zidina. Mi smo raspoloženi da dodatno finansiramo Vladu koja će participirati u ovom važnom projektu. Iako je u pitanju vizionarski podvig, najduža žičara, koju sa tehničke strane neće biti lako izvesti, ona pruža nezamislive mogućnosti, kazao je Moreno.

Govoreći o značaju projekta za turizam Crne Gore, ministar održivog razvija i turizma Branimir Gvozdenović je istakao da će atraktivna žičara pružiti mogućnost turistima koji sve više posjećuju Crnu Goru da je upoznaju na jedan vrlo specifičan način, te da će projekat dati posebnu dimenziju i razvoju Cetinja. Gvozdenović je naglasio da je zadovoljan na koji način je pripremljen projekat i spremnošću EBRD-a da ga podrži. On je kazao da je to jedan od prioritetnih projekata kojim će se njegovo ministarsvo baviti u saradnji sa opštinama Kotor i Cetinje.

Gradonačelnica Kotora Maja Ćatović je podsjetila da ovaj grad posjećuje sve više turista, a to najslikovitije pokazije podatak da je ove godine , u odnosu na prošlu, posjeta veća za 30 odsto.

"Svake godine u Kotor uđe više od 350 kruzera i svi turisti sa njih rado će žičarom posjetiti Lovćen i Cetinje. Ova dva grada očekuju od ovog projekta mnogo i za nas on ima veliki značaj", kazala je Ćatović.

Žičara Kotor-Lovćen-Cetinje duga je 15 kilometara. Krajnja tačka žičare je Cetinje, odnosno lokacija nedaleko od Ljetnje pozornice. Druga krajnja tačka je u Kotoru, na Dubu, kilometar udaljena od centra grada. Trasa će imati i dvije međustanice. Prva će se nalaziti na Ivanovim koritima, a druga na lovćenskom obronku Kuk, sa koga se pruža izuzetan pogled na Bokokotorski zaliv. Vožnja žičarom, koja će imati gondole sa osam sjedišta, trajaće 45 minuta.

 

Portal Analitika