Društvo

RAZOTKRIVANJE - Jelena ŠĆEPANOVIĆ, manekenka: Moja pista je cijeli svijet

Voli što, kao odrasla osoba, može da kreira svoj život onako kako želi i pravi izbore koji će njeno vrijeme učiniti ljepšim i vrjednim življenja... Divi se ljudskim osobinama kakve su srdačnost i širokogrudost, i ljudima koji svoje životne odluke donose srcem, a ne vođeni kalkulacijama ili interesom... Vrlo rado bi mijenjala svoj dan sa danom jednog kosmonauta, jer je uvjerena da bi to bilo nevjerovatno iskustvo... Prevozno sredstvo koje najčešće koristi, a najmanje voli, je avion... To je Jelena Šćepanović
RAZOTKRIVANJE - Jelena ŠĆEPANOVIĆ, manekenka: Moja pista je cijeli svijet
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Poznata crnogorska manekenka, Jelena Šćepanović, vrata svijeta mode otvorila je sa šesnaest godina, sjajnim plasmanom na takmičenju „Elite Model Look“.

- Nakon što sam se plasirala među osamnaest finalistkinja takmičenja „Elite Model Look“, tadašnje Srbije i Crne Gore, na jednom od kastinga zapazio me je vlasnik agencije „Women“ iz Milana. I tada počinje moja karijera - govori Jelena za Portal Analitika.

Iako je, još kao vrlo mlada, imala poslovne angažmane, Jelena nije zapostaviljala obrazovanje. Gimnaziju „Stojan Cerović“ u Nikšiću završila je kao lučonoša, a obrazovanje je nastavila na Fakultetu za poslovne studije, na kom je stekla zvanje specijaliste marketing menadžmenta.  Diplomirala je sa prosjekom 9,8, i nastavila školovanje na magistarskim studijama poslovne psihologije.

1502jelena1

Jelena čitaocima Portala Analitika otkriva da je već nakon svega nedjelju dana provedenih u svijetu mode, angažovana kao model za revije slavnog italijanskog modnog dizajnera Đorđa Armanija.

- Postala sam njegov stalni model, a naša saradnja i dan-danas traje. Noseći modele Armanijevih linija „Giorgio Armani“, „Emporio Armani“ i „Armani Prive“, obišla sam svijet, a posljednja stanica bio je Peking, u kojem je ovaj dizajner fenomenalnom revijom i muzičkim spektaklom obilježio desetogodišnjicu prisutnosti na kineskom tržištu, a ja desetogodišnjicu svoje karijere - kazala je Jelena za naš portal.

1502jelena2

Jelena je živjela u Milanu i Barseloni, a radila  za „Roccobarocco“, „Alexander McQueen“, „Intimissimi“, „Parah“, „Levis“, „La Perla“, „Swarovski“, „Calzedonia“, „Caractere“, „Nike“, „Deborah“, „Si e Lei“, „Schwarzkopf“, „Rosa Clara“, „Somatoline“ i druge.

U vrijeme boravka u Crnoj Gori, ova ljepotica je nekoliko godina bila prepoznatljiva kao zaštitno lice modnog brenda „Paradiso“.

Oprobala se sa uspjehom i u voditeljskoj ulozi na popularnom budvanskom festivalu „Pjesma Mediterana“, a izabrana je i za ambasadorku turizma Crne Gore, dobivši glavnu ulogu u turističko-promotivnom spotu „Udahni duboko“ ili „Montenegro Breathtaking“.

BUĐENJE

Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Nedostaje mi čudesni svijet mašte u kojem si mogao biti šta god poželiš i kada god to poželiš - dovoljno je bilo da zamisliš! Nedostaje mi osjećaj ušuškanosti, radoznalosti i spokojstva. Nedostaju mi spontanost, neiskvarenost i nevinost koji su bili osnova svakog druženja i igre. Dijete u meni i danas šapuće tražeći da nikada ne prestanem da se igram, smijem i radujem malim, naizgled običnim životnim stvarima.

Što najviše volite u tome što ste odrasli?

- Volim što, kao odrasla osoba, mogu da kreiram svoj život onako kako želim i pravim izbore koji će moje vrijeme učiniti ljepšim i vrijednim življenja. Imam šansu da ostavim svoj trag u bilo kojoj sferi života i da biram one puteve koji su u skladu sa mojim uvjerenjima i stavovima.

1502jelena3

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Kao učenica osnovne škole sam imala afiniteta za različite vrste umjetnosti, bilo da je riječ o slikarstvu, u kojem sam uživala, ili o recitovanju, u kojem sam se i dokazivala kao višegodišnji pobjednik na takmičenjima recitatora u Nikšiću; ili da je riječ o glumi koju sam intenzivno pohađala u okviru glumačke sekcije glumca Bore Stjepanovića. U to vrijeme sam vjerovala da bi nešto od navedenog mogao biti moj sjutrašnji poziv. Ipak, život je za mene imao drugačiji plan, doveo me je pred vrata modnog svijeta, u koji sam se otisnula sa šesnaest godina. Vjerujem da su upravo ovo talenti kojima nijesam posvetila dovoljno pažnje da bi se razvili u nešto ozbiljnije.

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Smatram da mi perfekcionizam, kojem težim u svemu, kvari kvalitet života i oduzima vrijeme koje bih mogla utrošiti na pametniji način.

Što najviše cijenite kod drugih?

- Divim se ljudskim osobinama kakve su srdačnost i širokogrudost i ljudima koji svoje životne odluke donose srcem, a ne vođeni kalkulacijama ili interesom.

1502jelena4

U  OGLEDALU

Kako bi se zvala Vaša filmska biografija i ko biste voljeli da glumi Vas?

- „Walking In My Heels“ sa Sofi Marso u glavnoj ulozi.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Vesela, intuitivna, osjećajna, istrajna i temeljna.

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Svježe i organsko.

1502jelena5

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- „Sa velikom moći dolazi i velika odgovornost“. Ali, kada bih mogla da biram, odabrala bih - teleportaciju. Vjerujem da bi mi olakšala svakodnevna putovanja, a sa druge strane, omogućila da, kada god to poželim, obiđem sve one drage ljude širom planete sa kojima sam sklopila prijateljstva.

Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Kosmos i tajne kosmosa su tema koja me uvijek intrigira i istinski uživam u knjigama i emisijama sa tim temama. Zbog toga bih vrlo rado mijenjala svoj dan sa danom jednog kosmonauta. Vjerujem da bi to bilo nevjerovatno iskustvo.

1502jelena6

SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Nedjelja poslijepodne je vrijeme kada se opuštam. To podrazumijeva mirišljavu kupku, svijeće i nezaobilazne mirišljave štapiće, njegu tijela i lica, a potom, u krugu porodice, odgledam neki od novijih filmskih ostvarenja ili ostatak večeri provedem uz knjigu.

Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- Black: „Wonderful Life“.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Knjiga koja  je na mene ostavila izuzetno snažan utisak je briljantno djelo Hermana Hesea „Sidarta“, a filmovi koji su me u posljednje vrijeme podstakli na razmišljanje su „Nedodirljivi“, „Noje“ i „Interstelar“.

Gdje biste voljeli da otputujete?

- Putovanja su sastavni dio mog života i sebe vidim kao svjetskog putnika uvijek spremnog da otkriva nove ljepote i predjele širom planete. Iako sam do sada boravila na mnogim mjestima, postoji veliki broj predjela koje namjeravam da posjetim. Neki od njih su kanjon Antelope u Arizoni, plaža Vajtheven na ostrvu Vitsandej u Australiji, pećine Glouvorm na Novom Zelandu i bašte Nišinomaru u Japanu.

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Prevozno sredstvo koje najčešće koristim, a najmanje volim, je avion.

1502jelena7

DA TI KAŽEM..

Kome sve ispričate?

- Moja majka je neko pred kim nemam tajni.

Čemu se uvijek obradujete?

- Uvijek se obradujem mom bratu, uspjehu prijatelja, mogućnosti da sam u prilici da nekom pomognem, putovanju, prvoj jutarnjoj kafi, uspješno završenoj obavezi, poruci na telefonu od dragih osoba, majčinom osmijehu.

Da li za nečim žalite?

- Ne nosim žal ni za čim i ni zbog čega. Sva moja iskustva su životne lekcije koje su me učinile pametnijom, hrabrijom i jačom.

Bez čega ne možete?

- Bez ljubavi i pažnje.

Za što ste se posljednji put izvinili?

- Nemam problem da se izvinim kadgod se za tim ukaže potreba, ali se istinski trudim da uvijek ispoštujem ljude oko sebe. Posljednje izvinjenje bila je sitnica - otkazivanje zakazanog tretmana u posljednjem trenutku.

1502jelena8

SUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

- Imam tri mnogo lijepe želje za koje znam da će se, sa zlatnom ribicom, ili bez nje ispuniti, jer podrazumijevaju moju posvećenost, ljubav, vjeru i trud koji neće izostati.

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Iako se to ne može lako naslutiti zbog mog veselog stava prema životu i ljudima, bilo je teških stvari i trenutaka koji su tražili veliku zrelost i snagu. Tada sam pokazivala sebi, a i drugima, da se ne plašim, da umijem da se uhvatim u koštac sa životom i problemima koji su sastavnio dio njega.

1502jelenasc9

Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

- Vjerujem da bih uradila sve ono za što ranije nijesam imala hrabrosti i učinila bih apsolutno sve stvari koje sam osjećala da treba, a nijesam, jer sam se plašila kako će u društvu u kojem živimo biti shvaćene i prihvaćene.

Kako biste voljeli da umrete?

- Voljela bih da to bude u dubokoj starosti, okružena mnogočlanom porodicom.

Koji bi bio Vaš epitaf?

- „Život je lijep“.

Priredila: A.POPOVIĆ

Portal Analitika